Категории

Вибираємо куточки

03.04.2017

Куточки для дерева широко використовуються при будівництві та ремонті каркасних дерев'яних конструкцій та будинків професійними будівельниками та приватними забудовниками. Своє широке застосування оцинковані перфоровані куточки отримали завдяки різноманітності розмірів і типів, як у внутрішніх, так і зовнішніх роботах при будівництві дерев'яного будинку. При монтажі куточків до дерева немає потреби у специфічних інструментах, при цьому підібрати розмір шурупів або кільцевих цвяхів дуже просто. Всі куточки оцинковані, що подовжує термін служби всієї конструкції.

Перфорированные уголки KP

Звичайний перфорований куточок KP. Для з'єднання дерев'яних елементів під кутом 90 градусів. В основному виготовляється зі сталі товщиною 2,0мм. Для того щоб правильно підібрати розмір куточка, в першу чергу, вам необхідно знати ширину тієї сторони бруса, на яку буде здійснено монтаж куточка кріплення і враховувати min 10 -15мм зазор від країв балки до найближчого цвяха, щоб уникнути розколів деревини. Висота сторін кріпильних куточків вибирається виходячи з поставленого завдання та навантажень на з'єднання. Необхідно пам'ятати, що найбільша міцність дерев'яної конструкції досягається за допомогою монтажу куточків оцинкованими цвяхами або саморізами у всі отвори.

Посилений куточок KPW – найпоширеніший вид перфорованого кріплення для дерев'яного домобудування.


Усиленный уголок KPW

Професіонали використовують посилені куточки як універсальні монтажні елементи, що мають запас міцності завдяки ребру жорсткості. За допомогою посилених куточків зручно з'єднувати несучі елементи каркасу, встановлювати стійки та горизонтальні балки, а також закріплювати кроквяну конструкцію. Розмір посилених куточків підбирають виходячи з очікуваних навантажень, а також розмірів балок або кроквяних ніг. Для надійності потрібно вибирати максимально широкий куточок, але не виступає за межі дерев'яного елемента конструкції. Універсальність посилених куточків обумовлена також наявністю великих отворів, що дає можливість використовувати його з анкерним кріпленням або шпильками. Наприклад, при кріпленні "лежнів" або стійок до бетонного армопоясу. При монтажі крокв, куточок можна прикрутити до мауерлат потужним шурупом з шестигранною головкою, а крокви закріпити за допомогою шпильки, через анкерні отвори посилених куточків, з двох сторін кроквяної ноги. Посилені куточки використовуються також у будь-яких з'єднаннях дерев'яної конструкції, де потрібен запас міцності на зусилля згинання.

Слід пам'ятати, що в момент критичного навантаження на вузол дерев'яної конструкції, закріплений за допомогою куточків, вирішальне значення мають наступні параметри: товщина металу посиленого куточка та кількість, діаметр та довжина цвяхів/шурупів, якими він кріпиться до основи.
Наприклад, при кріпленні горизонтальної балки куточком KPW-3 до колони кільцевими анкерними цвяхами.

 (мал. праворуч)

Нагрузка на балку с усиленным уголком

спрямована вниз сила Q діє зверху середину горизонтальної балки. В цьому випадку навантаженню більш схильна та сторона куточка, яка прикріплена до вертикальної стійки, при цьому необхідно розраховувати навантаження на витягування цвяхів зі стійки. Якщо ж сила Q прикладається зверху безпосередньо місце кріплення, де з'єднуються колона і балка, то розраховувати потрібно навантаження на зрізання цвяхів.

Посилений куточок нерівносторонній використовується в дерев'яних конструкціях, де з якихось причин (нестача місця для кріплення на підставі, різні розміри дерев'яних балок та ін.) цього вимагає інженерне креслення.

Куточки перфоровані KN з можливістю наступного регулювання вузлів дерев'яної конструкції. На думку експертів, куточки, що регулюються, ідеально підходять для кріплення віконних і дверних коробок при будівництві дерев'яних зрубів. Специфіка зрубу полягає в тому, що він протягом одного-двох років, через усування деревини та ущільнення утеплювача між колодами, дає усадку. Рух стін зрубу відносно нерухомих елементів будинку можна компенсувати за рахунок їх з'єднання кутками з можливістю регулювання.

Кут розкритий на 135 градусів, в основному, використовується для монтажу в місцях спирання на діагональні крокви при влаштуванні т.зв. вальмового даху, укосин у перголі та дерев'яних сходів. Також вони використовуються при будівництві фігурних надбудов на даху.

 Уголок KLD 135 градусов

Наприклад, одна з таких надбудов, яка захищає та художньо оформляє вертикальне (рідше — похило) вікно, називається люкарною. Інша складна частина архітектурної конструкції, це дормер - надбудова, яка виступає за межі мансардної покрівлі і нагадує «шпаківню».
У всіх випадках, коли елементи дерев'яної конструкції стикуються під кутом 135 ˚, найефективніше закріпити такий вузол за допомогою спеціального куточка KLD. Він не вимагає попереднього врізання і простий у монтажі, а товщина металу 2,5 мм витримує великі навантаження на згинання.


^ Наверх